Dextro Energy
Layout Element Dextro Energy
Share:
 •  

  Aspect energie

  De hersenen gebruiken glucose voor hun energiebehoefte. De inname van 130 gram glycemische koolhydraten per dag, voor kinderen (> 1 jaar) en volwassenen, dekt de glucosebehoefte van de hersenen. (EFSA Panel on Dietetic Products Nutrition and Allergies (NDA), 2010; IoM, 2005).

  Aspect energie
 •   Onze hersens: de dwerg met reusachtige honger

  Onze hersens: de dwerg met reusachtige honger

  Ook al maken de hersenen slechts 2% van de lichaamsmassa uit, toch gebruiken ze 20% van alle energie uit de voeding en 20% van de ingeademde zuurstof. Kinderen verbruiken het dubbele van volwassenen en de hersenen van een pasgeboren baby hebben zelfs 60% van de energie nodig. De effecten van een langdurige hypoglykemie kunnen voor pasgeboren baby’s en kinderen dan ook catastrofaal zijn, omdat de hersenen op glucose aangewezen zijn en de reserves slechts beperkt zijn. In het verleden traden verminderde cognitieve prestaties op bij relatief lichte hypoglykemie. (Benton 2001; geciteerd uit Román GC. Nutritional Disorders of the nervous system. In: Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, uitg. Modern Nutrition in Health and Disease. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2006: 1362-1380)

   

  De hersenen zijn metabolisch het meest actieve orgaan van het lichaam. Ze zijn naar schatting goed voor 20% van de basisbehoefte en slechts 2% van het lichaamsgewicht. In tegenstelling tot andere organen van het lichaam gebruiken de hersenen nagenoeg alleen glucose als energiebron. De hersenen zijn dus aangewezen op een continu aanbod van glucose, ook omdat de glucosevoorraden extreem klein zijn: de glucosereserves zijn in 10 minuten opgebruikt.

   

  (Geciteerd uit Benton D. The impact of supply of glucose to the brain on mood and memory. Nutr Rev, 2001; 59: pag. 20-21)

 • Pure dextrose is gewoon sneller in je hoofd.

  Pure dextrose is gewoon sneller in je hoofd.

  Dextrose productassortiment
 •  

  Dextrose, levenselixer voor de hersens

  Onze hersenen hebben grote hoeveelheden dextrose nodig. De behoefte van de hersenen is hoog: ze hebben meer dan de helft van de in het lichaam beschikbare dextrose nodig. In stresssituaties, wanneer de hersenen op volle toeren draaien, verbruiken ze zelfs tot 90 procent. Hierbij zijn de hersenen echter niet in staat om ook maar de kleinste reserve aan glucose zelf aan te leggen. Voor glucose zijn ze volledig aangewezen op het bloed en op de voorraden die de lever aanlegt.

  Het brein is echter niet zelf in staat om zelfs maar een kleine reserve dextrose aan te houden. Het kan alleen dextrose halen uit het bloed en uit de voorraad die de lever aanlegt.

 •   De spieren als de grootste concurrent

  De spieren als de grootste concurrent

  De grootste concurrenten voor de hersens bij de afname van dextrose zijn de spieren. Bij lichamelijke inspanning stijgt ook hun behoefte in snel tempo. In tegenstelling tot de hersens kunnen ze wel wat dextrose in een speciale vorm opslaan, maar alleen voor hun eigen gebruik.

 •  

  Dextrose: het onmisbare koolhydraat

  Koolhydraten zijn een belangrijk bestanddeel van onze voeding. In onze samenleving nemen we 40 tot 55 procent van de energie in de vorm van koolhydraten tot ons, terwijl we de rest in de vorm van vet en eiwit opnemen. Daarmee zijn koolhydraten het hoofdbestanddeel van ons voedsel.

  Koolhydraten worden met name snel opgenomen als enkele bouwsteen: de eenvoudige suikers zoals Dextrose of glucose. In een groot aantal voedingsmiddelen staat de Dextrose echter niet in die vrije en makkelijk op te nemen vorm ter beschikking, maar in complexe structuren. Complex wil zeggen dat de afzonderlijke bouwstenen zich tot paren, of ook wel tot korte en lange kettingen hebben aaneengesloten. Die worden tweevoudige of meervoudige suikers genoemd. Dat zijn onder andere suikers als moutsuiker, beetwortelsuiker en zetmeel.

  Dextrose: het onmisbare koolhydraat
 •  

  Het ontstaan van energie

  De koolhydraten uit onze voeding worden in onze darmen in afzonderlijke bouwstenen opgesplitst – het resultaat is vervolgens in hoofdzaak de bouwsteen dextrose. Dit omzetproces vergt echter tijd. De dextrose komt dan via de dunne darm in de bloedsomloop terecht. Daar komt het dan voor in de vorm van bloedsuiker en nu is deze beschikbaar voor gebruik door de hersenen en spieren.

  Dextrose die niet direct nodig is wordt als glycogeen opgeslagen in de spiercellen en de lever.

  Dextrose — bliksemsnel daar waar het zijn moet
  Als dextrose daarentegen in zijn pure vorm voorkomt, heeft het vrije baan om direct in het bloed te raken. Het gaat zonder tussenstop door de darmwand en is al een paar minuten na opname in het bloed aantoonbaar voorhanden.

 •  

  Wetenschappelijk bewezen

  Dextrose komt in vergelijking met de andere voedingsstoffen die wij gewoonlijk tot ons nemen, het snelste in het bloed terecht. Om dat te bewijzen zijn aan de Universiteit Freiburg, afd. voeding, Instituut voor Sport und Sportwetenschap (IfSS) de glycemische index van dextrose en bijvoorbeeld bananen met elkaar vergeleken.

  Dextrose versus banaan

  De proefpersonen kregen in een volgens DIN gestandaardiseerde test pure dextrosetabletten, respectievelijk bananen met een vergelijkbare hoeveelheid koolhydraten. De stijging van de bloedsuiker werd voor het eerst na vijf minuten gemeten.

  Het resultaat was significant: de bloedsuikerspiegel steeg in die korte tijd na het geven van de hoeveelheid dextrose gemiddeld met ongeveer 20 procent. Na een dosis bananen was de bloedsuiker maar met gemiddeld 5 procent gestegen. Dextrose toonde dus een vier keer hogere stijging van de bloedsuikerhoeveelheid dan de banaan. Nog 30 minuten later had de bloedsuikerspiegel na inname van dextrose een duidelijk hogere waarde dan na het eten van bananen. Deze was met circa 80 procent (gemiddelde waarde) gestegen, waar hij door de banaan met de helft, circa 40 procent (gemiddelde waarde) omhoog was gegaan.

  Wetenschappelijk bewezen
 •  

  Diabetes: risico's en ondersteunende hulp

  Wie lijdt aan suikerziekte - diabetes mellitus - heeft een gestoorde insulinefunctie. Ofwel kan de insuline de bloedsuiker niet meer naar de cellen sluizen, of de alvleesklier produceert niet meer genoeg insuline. In beide gevallen gaat het mis met de bloedsuiker. Vaak is het mogelijk om daar wat aan te doen met een gezondere manier van leven om zo de bloedsuiker weer op het juiste spoor te brengen.

  Risico ondersuikering

  Met name als medicatie nodig wordt om de bloedsuikerpiegel onder controle te houden, dreigt versterkt het risico van een acute ondersuikering. Dat is de meest voorkomende bijwerking van een insulinetherapie. Dat is al gauw het geval, en de patiënt merkt het vaak niet eens: plotseling is er te veel insuline in het bloed en de bloedsuiker wordt in te hoge concentratie naar de cellen gebracht. Als gevolg daarvan zakt het peil in het bloed naar een gevaarlijk laag niveau. Maar als de hersens ondersuikerd geraakt zijn, moet zo snel mogelijk dextrose worden toegediend.

  Eerst eten, dan pas meten

  Daarom is de eerste vereiste om bij de eerste tekenen van ondersuikering niet eerst je bloedsuiker te gaan meten, maar meteen actief te worden en bij voorkeur koolhydraten in de meest pure vorm van dextrose in te nemen. Juist in die vorm zijn ze als eerste hulp de beste keus. Want dextrose is bijzonder snel waar het moet zijn. Pure dextrose gaat direct compleet in het bloed over en helpt in enkele minuten tegen acute ondersuikering.

  Dextrose als Eerste Hulp

  Hoort altijd in zak of tas en ook op het nachttafeltje van iedereen die aan suikerziekte lijdt . Dextrose onder handbereik bij de eerste tekenen die op ondersuikering wijzen.

1
Sollten die auf dieser Seite dargestellten Webfonts nicht korrekt wiedergegeben werden überprüfen Sie bitte die Sicherheitseinstellungen Ihres Browsers.
Zur korrekten Darstellung dieser Website sollten deren Download und Nutzung erlaubt sein.